SLATKA POGACA SA COKOLADOM
Potrebno:
500 grama brasna (eventualno malo vise da se lepo zamesi)
20 grama svezeg kvasca
1 kasicica šecera
300 ml mleka
50 ml ulja
1 jaje
prstohvat soli
Za cokoladni fil:
200gr cokolade
50gr margarina
oko 1,5dc mleka
2 kasike brasna
Postupak:
U toplom mleku, sa dodatkom jedne kašicice šecera podici kvasac. U vanglicu staviti brašno, šecer, so, omekšali margarin, žumance i pripremljeni kvasac. Umesiti testo. U pocetku ce se lepiti za ruke, ali kako se više mesi od testa ce postati jedna glatka masa. Prekriti providnom folijom i ostaviti na toplom da naraste.Testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu, premesiti ga i podeliti na cetiri dela.
Od svakog dela napraviti obgicu testa.
Pek papir isecite u obliku kruga precnika kolika vam je posuda ze pecenje,u koju cete je prebaciti. Uzeti prvu lopticu testa, razviti krug, malo da prelazi ivice isecenog kruga od pek papira, i prebaciti ga na papir.
Fil od cokolade podeliti na tri dela,prvim delom premazati razvijenu obgicu,potom razviti drugu obgicu,staviti je preko nafilovane pa ponoviti postupak filovanja,znaci poslednju cetvrtu obgu kad razvijete i stavite od gore ostaje ne nafilovana.
Na tako pripremljeno testo, u sredinu, staviti srednju cašu i blago pritisnuti, da se ocrta krug. Sada testo iseci (ne dirajuci krug) prvo na cetiri dela, pa zatim svaku cetvrtinu, opet, iseci na cetiri dela.
Rukom svaki deo uvrtati u jednu stranu tri puta pa drugi deo u drugu stranu i tako naizmenicno,a krajeve spojiti tako da budu kao sa slike,samo ih zavrnite jedno ispod drugog. Pažljivo, sa papirom, prebaciti pogacu u tepsiju i ostaviti da naraste.
Naraslo testo premazati umucenim belancima, kojima je dodato nekoliko kapi ulja. Pogacu staviti da se pece, u prethodno zagrejanoj rerni, na 160 stepeni. Kada se ispece izvaditi je iz rerne, ostaviti da se malo prohladi, pa je vaditi iz tepsije.Po zelji je mozete premazati guscim spinovanim secerom
Potrebno:
500 grama brasna (eventualno malo vise da se lepo zamesi)
20 grama svezeg kvasca
1 kasicica šecera
300 ml mleka
50 ml ulja
1 jaje
prstohvat soli
Za cokoladni fil:
200gr cokolade
50gr margarina
oko 1,5dc mleka
2 kasike brasna
Postupak:
U toplom mleku, sa dodatkom jedne kašicice šecera podici kvasac. U vanglicu staviti brašno, šecer, so, omekšali margarin, žumance i pripremljeni kvasac. Umesiti testo. U pocetku ce se lepiti za ruke, ali kako se više mesi od testa ce postati jedna glatka masa. Prekriti providnom folijom i ostaviti na toplom da naraste.Testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu, premesiti ga i podeliti na cetiri dela.
Od svakog dela napraviti obgicu testa.
Pek papir isecite u obliku kruga precnika kolika vam je posuda ze pecenje,u koju cete je prebaciti. Uzeti prvu lopticu testa, razviti krug, malo da prelazi ivice isecenog kruga od pek papira, i prebaciti ga na papir.
Fil od cokolade podeliti na tri dela,prvim delom premazati razvijenu obgicu,potom razviti drugu obgicu,staviti je preko nafilovane pa ponoviti postupak filovanja,znaci poslednju cetvrtu obgu kad razvijete i stavite od gore ostaje ne nafilovana.
Na tako pripremljeno testo, u sredinu, staviti srednju cašu i blago pritisnuti, da se ocrta krug. Sada testo iseci (ne dirajuci krug) prvo na cetiri dela, pa zatim svaku cetvrtinu, opet, iseci na cetiri dela.
Rukom svaki deo uvrtati u jednu stranu tri puta pa drugi deo u drugu stranu i tako naizmenicno,a krajeve spojiti tako da budu kao sa slike,samo ih zavrnite jedno ispod drugog. Pažljivo, sa papirom, prebaciti pogacu u tepsiju i ostaviti da naraste.
Naraslo testo premazati umucenim belancima, kojima je dodato nekoliko kapi ulja. Pogacu staviti da se pece, u prethodno zagrejanoj rerni, na 160 stepeni. Kada se ispece izvaditi je iz rerne, ostaviti da se malo prohladi, pa je vaditi iz tepsije.Po zelji je mozete premazati guscim spinovanim secerom
No comments:
Post a Comment