Saturday, November 28, 2015

Tulumbe

POTREBNI SASTOJCI:
500ml. vode,
500gr. brašna,
100ml. ulja,
7 cijelih jaja
SIRUP:
800ml. vode,
1kg. šećera,
jedan limun
POSTUPAK PRIPREME:
Prvo pripremamo  sirup(agdu),vodu istresamo u šerpu i dodajemo šećer,pojačamo temperaturu na najajače i sačekamo da provri,kada sirup provri ostavimo da vri oko 5 minuta a zatim ga sklonimo sa šporeta.Vrlo je važno napomenuti da sirup mora podpuno da se ohladi,jer tulumbe se zaljevaju sa HLADNIM SIRUPOM.
U jednu malo dublju šerpu sipamo 500ml.vode i 100ml. ulja,sačekamo da provri.Kada voda i ulje provri,smanjimo temperaturu na srednje i dodajemo polako brašno uz stalno miješanje.Masu kuhamo sve do ne postane fino tijesto.Nakon nekoliko minuta kuhanja sklonimo tijesto da se ohladi.
Kada se tijesto ohladilo ili jos uvijek mlako uzmete i premjesite ga sa rukom,a zatim dodajte jedno po jedno jaje,posle svakog jajeta mijesite sa mikserom ili drvenom kašikom,potrebno je smjesu umjesiti da postane homogena.
U jednu širu tavu ili tepsiju naspete 1l ulja,zagrijete ga da bude mlako i dodajte tulumbe koje ste predhodno napunili u šprici za tulumbe.Pečete ih sve dok ne dobiju zlatno-žutu boju.
Kada tulumbe budu pečene,vadite ih iz tave i stavljate odmah u sirup(agdu).
U sirupi nek odstoje 2-3 minute,izvadite ih iz sirupa i pustite da se ohlade.

No comments:

Post a Comment